Блог

 • АГРА 2014

  Международна селскостопанска изложба БиоАгра - специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство

 • Системи за капково напояване

  Капковото напояване, известено още като микро напояване или локализирано напояване, е метод за напояване, който спестява вода и торове, като позволява на водата да капе бавно към корените на растенията, върху повърхността на почвата или директно върху зоната на корените, през мрежа от клапани, тръби и излъчватели.

 • Дюзи за фонтани

  Фонтаните са красиви водни съоръжения, при които водната струя се изпомпва под налягане през специално проектирани дюзи, които оформят водата по определен начин и създават най-различни декоративни ефекти. По-големите фонтани обикновено включват и интересни статуи или други декоративни конструкции, а някои са допълнително оборудвани с музикални и светлинни системи, които се синхронизират с водния поток и създават зрелищно представление, комбиниращо визуални и звукови ефекти.

 • Лазерен грейдер

  Лазерните грейдери се използват за нивелиране на терени, на които предстои да се извършат строителни дейности или озеленяване. Доброто нивелиране на терена е от съществено значение за целия строителен процес и може да спести на строителите както излишни тревоги, така и средства за строителни материали.

 • Мъглуващи охладителни системи

  Мъглуващите охладителни системи представляват системи за охлаждане, при които водата се изпомпва под високо налягане през специални дюзи и се превръща във фина водна мъгла, която при изпаряването си охлажда въздуха наоколо и температурата спада до 10°C, при професионалните мъглуващи системи.

 • Помпи – потопяеми, напорни

  Помпата е машина за транспортиране на течности, задвижвана от двигател или електромотор, при която енергията на задвижващия механизъм се превръща в енергия на флуида. Повечето помпи разполагат със смукателна тръба, завършваща с клапан, който не позволява на течността да се върне обратно. Тръбата засмуква течността и я изтласква на определена височина.

 • Каналокопател

  Каналокопателят е машина използвана за копаене на канали. Използва се при полагането на водопроводни тръби или кабели в земята, както и за поставяне на дренаж.

 • Фирма за поливни системи

  Напояването е изкуствено увеличаване на влажността на почвата в райони с неблагоприятен климат с цел да се подпомогне растежа на селскостопанските култури.

 • Защо да поставим мъглуваща охладителна система

  Мъглуващите системи се използват за охлаждане на външни пространства от десетилетия насам. Осигуряват понижаване на температурата с до около 4 – 10 градуса по Целзий, без да създават осезаемо усещане за влажен въздух. Намират широко приложение в летни градини, ресторанти, паркове, хотели, кафенета и много, много други.

 • Футболните терени с изкуствена настилка

  Изкуствните тревни площи не са претърпели значителни промени през последните няколко години. Употребата на материали с каучукова структура датира още от 70-те и 80-те години. Основни характеристики на продуктите по това време са били например дебелината на влакната (в микрони), тежестта на влакната (Dtex) и височина на тревните стръкове (в мм). Пазарът на изкуствената трева остава под влиянието на производителите и доставчиците на влакна, които се стремят да продават на базата на единични показатели като дебелина на влакното или височина на стръка.

 • Предимства на системите за капково напояване

  Има много предимства от инсталирането на система за капково напояване за вашия двор или градина. През последните 20 години се наблюдава значително повишаване на осведомеността за важността на водната икономия не само в Европа, но и в целия свят. Чрез инсталирането на автоматична система за капково напояване, която да отговаря най-добре на вашите нужди, вие ще спестите време и пари. Когато поливате своите разстения ръчно повече от 50% от водните ресурси се губят в следствие на оттичането на водите и изпаренията. Автоматичната напоителна система може да бъде настроена да работи през нощта, когато степента на изпарения е изключително ниска. Ако инсталирате напоителна система, ще се облагодетелствате не само вие, но и околната среда. По този начин вие ще дадете своят принос към опазването на този така ценен природен ресурс.

 • Предимства на инсталирането на фонтан в градината

  Добавянето на външен фонтан във вашата градина може значително да повиши цената и комфорта на вашия дом, както и да добави страхотно място за почивка и прохлада. Изключително модерна тенденция в съвременния екстериорен дизайн е поставянето на различни водни атракции в двора. Много хора инсталират различни езерца и лагуни в своите дворове, но тяхната подръжка понякога излиза твърде скъпо. Изключително добра работа може да ви свърши инсталирането на домашен фонтан. В този материал ще ви разкажем за предимствата от инсталирането на домашен фонтан и добавянето му към ландшафта на вашия дом и градина.  

 • Устройство на системите за капково напояване

  Градинските пръскачки разпръскват водата във въздуха и тя свободно пада върху растенията. С тази техника едно значително количество воден ресурс се губи поради водните изпарения, а още по-лошото е, че някои растения биват наранявани от патогените, които се привличат от водните капки, оставащи по листата на растенията. Системите за капково напояване доставят водни запаси директно в корените на вашите насаждния без да мокрят надземната част на растенията. Отделните части на системите за капково напояване са комбинирани с цел да ви спестят пари и време.  

 • Как да превърнете разпръсквателната система в капково напояване

  Обикновените градински разпръсквателни системи загубват твърде голямо количество воден ресурс чрез вятъра и изпаренията, докато водната струя е още във въздуха. За да спестите вода и пари, може би трябва да помислите да инсталирате система за капково напояване в своята градина. Тези системи вършат перфектна работа за цветни лехи, храсти и дървета, тъй като използват тръби, които лежат ниско на земята и водата, която се носи по тях, се стича директно в почвата и корените на растенията. Ако досега сте ползвали градински поливни системи със стандартни разпръскватели, можете много лесно да ги преобразувате в системи за капково напояване.

 • Значение на системите за капково напояване

  Градинските поливни системи за капково напояване имат потенциала да увеличат производителността на селското стопанство, а също така могат да намалят и потреблението на вода, необходима за напояване. Капковото напояване е система от тръби с различни размери и регулиращи клапани, които са разположени много близо до почвата. Водата преминава през тези тръби и много лесно достига максимално близо до корените на растенията. По този начин загубата на воден ресурс се свежда до минимум. Вече сме ви говорили за устройството на системите за капково напояване, както и за техните предимства и недостатъци, затова в този материал ще обърнем по-голямо внимание на тяхната ефективност, както и на тяхното значение за икономиката и селското стопанство.  

 • Как да почистите запушена система за капково напояване

  Системите за капково напояване са изключително удобен начин да поливате растенията във вашата градина. Чрез насочването на водния поток съвсем близо до корените на растенията, капковото напояване може да намали развитието на плевели и риска от болести, каквито има при надземните пръскачки за поливане. Водоразтворими торове могат да бъдат пренасяни през вашата система за капково напояване и да достигат директно до корените на растенията. Чрез добавянето на електронни таймери можете да настроите вашата градинска поливна система да работи автоматично, но е възможно нейните емитери да се запушат. В тази статия ще ви разкажем как най-ефективно да почистите емитерите и тръбите на вашата система за капково напояване.  

 • Градински поливни системи

  Градинските поливни системи бързо се превръщат в задължителна добавка към всяка градина. Напоителните системи са автоматични по дизайн и тяхната мисия е да се занимават с поливането на градината и по този начин да освобождават времето, което обикновените градинари използват за поливането на своите растения. Друго страхотно предимство на използването на градински поливни системи е тяхната водна ефикасност. Според последни проучвания модерните системи за капково напояване използват водата с до 90% по-ефективно, отколкото традиционния градински маркуч.  

 • Как да подобрите водната ефективност на вашата градина

  Знаете ли, че повечето цветни и домашни градини използват приблизително между 30% и 45% от водата за битови нужди? Всяка година количеството валежи намалява и това превръща водата в изключително оскъден ресурс на нашата планета, където вече така или иначе има региони с много сериозен недостиг на водни запаси. Колкото и невероятно да звучи питейната вода и водата за битови нужди представлява едва 30% от общото водно потребление на планетата. В тази статия сме събрали няколко ценни съвета за ограничаване на водните разходи и как да съхраним колкото се може повече от този ценен ресурс.  

 • История и развитие на системите за капково напояване

  Когато решите да поливате градината си, има много начини, които можете да използвате, за да осъществите тази задача. Някои от първите възможности, които идват на ум са градинският маркуч, автоматичните пръскачки или обикновените градински лейки. Някои от възможностите са значително по-лесни за използване от други. Някои можете да използвате на готово, а за други ще се наложи да положите малко усилия, за да ги инсталирате в градината си.  

 • Поддръжка на системите за капково напояване

  Системите за капково напояване на пръв поглед изглеждат много просто устроени, но в много случаи това далеч не е така. Има модели, които можете да инсталирате сами, но ако сте от щастливците, които разполагат с огромна градина, по-добре е да се обърнете към специалисти, които да я проектират и поставят за вас. Ако е правилно инсталирана не би трябвало да имате проблеми с нея, но една от най-големите грешки, които собствениците на домове допускат, е схващането, че щом веднъж сте я свързали към водоизточник, вашата работа приключва. В този материал ще ви разкажем как най-добре да се грижите за своята система за капково напояване.