Градински поливни системи

Градинските поливни системи бързо се превръщат в задължителна добавка към всяка градина. Напоителните системи са автоматични по дизайн и тяхната мисия е да се занимават с поливането на градината и по този начин да освобождават времето, което обикновените градинари използват за поливането на своите растения. Друго страхотно предимство на използването на градински поливни системи е тяхната водна ефикасност. Според последни проучвания модерните системи за капково напояване използват водата с до 90% по-ефективно, отколкото традиционния градински маркуч.


Как работят градинските поливни системи


Градинските поливни системи пренасят водни запаси в различни точки на вашата градина през система от различни напоителни тръби, които са свързани към воден източник. Към повечето напоителни системи могат да се добавят автоматични електронни таймери с матрици, които да контролират водното потребление и времето на поливане. В зависимост от нуждите на вашата градина, има няколко вида поливни системи:


Капково напояване


Системите за капково напояване са най-ефективните начини за поливане на вашата градина. Те са специално проектирани да доставят водни запаси директно в корените на растенията. Водата в тях е с ниско налягане и сравнително бавна циркулация. Особено подходящи са за напояване на малки райони от градината или дори и само за отделни растения. Техният принцип на работа е преносът на вода през капкови тръби, към които са свързани капкови емитери. Капковите емитери се разполагат съвсем близо до почвата и непосредствено до корените на растенията. Тъй като емитерите освобождават вода много бавно, вие имате много голям контрол върху количеството вода, което се доставя.


Micro Jet –
пръскачките


Micro Jet – пръскачките доставят вода под формата на струи върху площ с радиус от 2 метра, което ги прави идеални за напояване на малки райони от градината. Тъй като покриват малък периметър разпръсквателните системи са бързи за инсталиране и са по-евтини от системите за капково напояване, но при тях водният разход е значително по-голям. Най-хубавото при тези системи е, че имате възможност да си купите предварително сглобена система, което още повече съкращава времето за монтаж. Можете също така и да си купите отделните части и да си сглобите сами вашата поливна система.


Мини разпръсквателни системи


С покритие от близо 5 метра радиус мини разпръсквателните системи са чудесен избор за напояване на големи площи. Те са много подобни на
Micro Jet – пръскачките, но вместо да разпръскват струи вода, тези системи разпространяват малки капчици вода, с което имитират ефекта на дъжда. По този начин значително по-малко количество вода се губи от изпарения. Монтажът на такива системи е изключително бърз и лесен.


Системи за напояване с порест маркуч


Този маркуч е пореста тръба, която е свързана към някакъв водоизточник. Нейната повърхност е изградена от микроскопични пори, които процеждат вода по време на нейната циркулация през системата съвсем бавно и я доставят в основата и корените на растенията. Този метод за напояване върши добра работа за лехи с цветя, зеленчуци, живи плетове или други видове големи площи. Ние препоръчваме употребата на 50-метров маркуч, чрез който ще имате възможност да обходите цялата си градина. 


« Назад към всички публикации