Поддръжка на системите за капково напояване

Системите за капково напояване на пръв поглед изглеждат много просто устроени, но в много случаи това далеч не е така. Има модели, които можете да инсталирате сами, но ако сте от щастливците, които разполагат с огромна градина, по-добре е да се обърнете към специалисти, които да я проектират и поставят за вас. Ако е правилно инсталирана не би трябвало да имате проблеми с нея, но една от най-големите грешки, които собствениците на домове допускат, е схващането, че щом веднъж сте я свързали към водоизточник, вашата работа приключва. В този материал ще ви разкажем как най-добре да се грижите за своята система за капково напояване.


Едно от най-важните неща е всекидневно да проверявате правилното действие на вашата градинска поливна система. Капковите линии се чупят, тръбите се изваждат от фитингите, домашните любимци могат да прегризат капковите линии и да нарушат тяхната цялост, емитерите могат да се извадят от гнездата си. Има толкова много неща, които могат да се случат неочаквано. Редовно преглеждайте за дупки и течове вашата система за капково напояване, особено в големите и важни зони от нея. Също така, следете в развитието и здравето на вашите растения за признаци на недостиг или прекалено много вода. Периодично проверявайте влажността на почвата около капковите линии. Трябва да се научите на елементарни и основни ремонтни дейности, както и да винаги да имате под ръка набор от полезни инструменти като телени клещи, обикновени клещи, перфоратор, здрави и твърди ножици, както и резервни конектори, глави на пръскачки, излъчватели, емитери и тръби за смяна.


Много важно качество, което трябва да развиете за страхотна градина, е да можете да гледате вашата градинска поливна система от гледна точка на растенията. Местните растения и устойчивите на суша ще се нуждаят от редовни водни запаси само през първите 1-2 години от развитието си. След като укрепнат ще се нуждаят от воден ресурс само през лятото и то от време на време. Следователно е много важно да вземете това под внимание, когато проектирате своята система за капково напояване.


С течение на времето ще се наложи да намалите водните запаси на някои растения и да ги увеличите за други. Градините постоянно се променят: някои растения неминуемо ще умрат, независимо колко грижи полагате за тях и ще трябва да бъдат заменени. В тези случаи ще трябва да промените и своята система за капково напояване, с цел да се запази нейната максимална ефективност от гледна точка на усвояване на водните запаси. Всъщност, точно тази подвижност на системите за капково напояване е едно от най-големите им предимства пред останалите градински поливни системи, които щом бъдат поставени веднъж, не могат да бъдат променяни.


Определете си график за преглед и поддръжка на системата, когато започнете да я включвате през ранната пролет и преди да я изключите през зимата. Ежегодно на системата трябва да се направи профилактика чрез отваряне на емитерите на капковите линии и почистването им с вода за няколко минути. Освен това, всеки емитер трябва да бъде проверяван и почистван. Ако забележите някакъв дефект или проблем в работата на някой отделен емитер, лесно можете да го замените. Те се продават на много места в търговската мрежа и изобщо не са скъпи, така че няма нужда да се притеснявате от големи разходи за ремонт. Филтрите трябва да се почистват на всеки няколко месеца в зависимост от количеството на наноси във водата. По време на периода, в който вашите растения ще растат активно, трябва по-често и внимателно да почиствате капковите емитери. Промивайте системата старателно на чести периоди, за да избегнете запушване на капковите емитери. Почиствайте филтрите по-често, ако използвате вода от езеро и по-рядко водата, която се доставя от ВиК. Ако системата не работи, едно от първите неща, които трябва да проверите е филтъра. 


« Назад към всички публикации