Дюзи за фонтани

Фонтаните са красиви водни съоръжения, при които водната струя се изпомпва под налягане през специално проектирани дюзи, които оформят водата по определен начин и създават най-различни декоративни ефекти. По-големите фонтани обикновено включват и интересни статуи или други декоративни конструкции, а някои са допълнително оборудвани с музикални и светлинни системи, които се синхронизират с водния поток и създават зрелищно представление, комбиниращо визуални и звукови ефекти.

Дизайнът на дюзите е от съществено значение за начина, по който ще изглежда водната струя и ефекта, който ще създаде. В зависимост от вида на водната струя, която създават, дюзите биват няколко вида.

Дюзи за прозрачна струя
Дюзите за прозрачна струя са проектирани така, че водният поток в тях да преминава спокойно, за да остане водата бистра. За да се предотвратят евентуални сътресения, тези дюзи са проектирани да "успокоят" водния поток. Целта е да се гарантира, че струята на фонтана ще е прозрачна, което означава, че в нея няма да има въздух.

Дюзи за пенлива водна струя

Целта на тези дюзи за фонтан е да генерират "бели или пенливи" водни струи. Това се постига по два начина:
- изходящата водна струя излиза под нивото на водата;
- водата се смесва с въздух чрез ефекта на Вентури, което разрушава нейната прозрачна структура.

Дюзи за въртяща се водна струя
Благодарение на въртящите се дюзи, известни също като танцуващи или динамични дюзи, може да се постигне динамична водна струя и да се получат атрактивни водни ефекти, подходящи за музикалните фонтани, при които ритъмът на музиката се слива с движението на водата.

Дюзи за спрей ефект
Тези видове автоматични дюзи се използват за генериране на обемна водната струя, подходяща за допълнително декориране с различни светлинни ефекти, които са особено ефектни през нощта.


Дюзи за сферична струя
Този вид фонтани са изключително ефектни. Те включват комбинация от дюзи, произвеждащи прозрачна струя във формата на диск, а когато всички дискове се обединят в едно цяло се образува забележителна сфера от прозрачна вода.


Дюзи за фонтан по поръчка
Дюзите за фонтани могат да се произвеждат и по поръчка в зависимост от индивидуалните предпочитания на клиентите и дизайна на техния фонтан. С тяхна помощ всеки може да прояви своето въображение и да сътвори уникален фонтан, без аналог.


АСИ ХИДРОСИС ЕООД е директен вносител на дюзи и помпи за фонтани и предлага цялостни решения, включващи проектиране и изграждане на фонтани.


« Назад към всички публикации