История и развитие на системите за капково напояване

Когато решите да поливате градината си, има много начини, които можете да използвате, за да осъществите тази задача. Някои от първите възможности, които идват на ум са градинският маркуч, автоматичните пръскачки или обикновените градински лейки. Някои от възможностите са значително по-лесни за използване от други. Някои можете да използвате на готово, а за други ще се наложи да положите малко усилия, за да ги инсталирате в градината си.


Един от начините, които най-рядко са разбирани от потребителите, е системата за капково напояване. Много градинари смятат, че трябва да поставят разпръсквателна система в своята градина, но капковото напояване е далеч по-бързо, лесно за прилагане, ефективно и евтино, без значение от размерите на вашата градина или поляна.


История на капковото напояване


Капковото напояване се използва от хиляди години. Древните хора са знаели, че трябва да напояват своите култури и го правели с всички възможни средства. В крайна сметка, измислили начин да поставят малки саксии или други съдове за вода близо до своите растения, за да ги напояват по-качествено и ефективно.


Тези съдове имали малки дупки по повърхността си, които позволявали на събираната в тях дъждовна вода да се процежда директно в почвата и в непосредствена близост до растенията. През 1886-та година учените започнали да се опитват да разберат как могат да използват тръби за поливане. Те имали съвсем минимален успех.


След края на Втората световна война пластмасата започнала да намира много и различни приложения по целия свят. Тъй като станала изключително популярна, на един австралийски изобретател му дошла идеята да използва пластмаса, за да задържа и пренася вода до своите растителни култури. Ханис Тил измислил как да пренася водата по дълги коридори от тръбички, за да се извършва нейното разпределение по-равномерно.


Първата компания в света, която се занимавала изцяло с капково напояване се наричала Notafil. Те взели идеята на Тил и разработили емитер, който да позволява на водата да бъде разпределяна по възможно най-ефективния начин.


Капковото напояване днес


В наши дни капковото напояване може да бъде сложно или опростено, в зависимост от индивидуалните нужди на вашата градина или двор. Големите ферми използват капково напояване за своите растителни култури, но ще откриете и по-малки системи за битови нужди, които са специално проектирани за градини, парници, дворове или затревени площи. През последните години градинските поливни системи и капковото напояване направиха много сериозна крачка напред и днес те са модерни, ефикасни и автоматични, което ги прави задължителни за всеки градинар, който иска да се радва на красива и здрава градина.


На първо място, голяма част от съвременните поливни системи за капково няпояване имат филтри, които да защитят растенията ви от замърсена вода и да предпазват тръбите на поливната система от задръстване с минерали и утайки. Можете да използвате системите за капково напояване дори за торене, тъй като на пазара вече се предлагат и течни торове, които могат да се смесват с водата в системата и по този начин да изпълнявате две дейности с едно действие.


Както и останалите градински поливни системи, капковото напояване може да се свърже към специален автоматичен таймер, който да се грижи за навременното поливане на вашата градина.  


« Назад към всички публикации