Каналокопател

Каналокопателят е машина използвана за копаене на канали. Използва се при полагането на водопроводни тръби или кабели в земята, както и за поставяне на дренаж.

Има различни видове каналокопатели както по отношение на големината, така и по отношение на принципа на действие.

Изборът на каналокопател зависи от няколко фактора като: широчината и дълбочината на канала, както и твърдостта на почвата, с която се работи.

Каналокопателите могат да бъдат доста опасни и затова е задължително да се управляват от добре обучен професионалист.

Видове каналокопатели


Каналокопател с колело

Каналокопателите с колело са много по-лесни за управление и поддръжка. Те могат да работят както в твърда, така и в мека почва. С тях могат да се обработват както хомогенни почви, компактни скали, тиня, пясък, така и хетерогенни смесени почви. Каналокопателите с колело се използват и за рязане на настилки при ремонти на пътища и на разположените под тях водопроводни тръби и кабели.


Благодарение на дизайна на колелото, каналокопателят може да достигне различни дълбочини на рязане с един и същ инструмент и да поддържа постоянен работен ъгъл с относително малък диаметър на колело.


Режещите елементи са от 6 до 8 в зависимост от диаметъра и са разположени около колелото. Тези инструменти могат лесно да се сменят ръчно в зависимост от нужната ширина на копаене. Зъбните елементи се поставят в полусферична конфигурация, за да отвеждат колкото се може повече материал извън канала. Те са изработени от закалена стомана, но при честа употреба се налага редовната им подмяна, понякога ежедневно. Система от разделители и избутвачи позволява изкопаните материали да бъдат преместени далеч от краищата на изкопа.


Верижен каналокопател

Верижният каналокопател реже с помощта на верига, задвижвана около метална рамка, и се използва за копаене на тесни и дълбоки канали. Верижните каналокопатели се използват най-вече за прокопаването на канали за телекомуникационни и електрически кабели, водопроводни и газопроводни тръби, особено в провинциалните райони.


Микро каналокопатели

Микро каналокопателите са малки каналокопатели, проектирани за градските зони. С тях се прокопават микроканали с размери от 30 до 130 мм и максимална дълбочина от около 500 мм. Тези каналокопатели могат да се контролират с радиоуправление и нанасят много по-малко щети на пътните настилки в сравнение с големите каналокопатели.


Преносими каналокопатели

Преносимите каналокопатели са изключително леки и лесно могат да се придвижват в сравнение с другите видове каналокопатели. Този тип каналокопатели се използва за инсталиране на напоителни системи и друго градинско оборудване.


« Назад към всички публикации