Мъглуващи охладителни системи

Мъглуващите охладителни системи представляват системи за охлаждане, при които водата се изпомпва под високо налягане през специални дюзи и се превръща във фина водна мъгла, която при изпаряването си охлажда въздуха наоколо и температурата спада до 10°C, при професионалните мъглуващи системи.

Мъглуващите охладителни системи действат като филтър, който пречиства въздуха от фините частици прах, подобно на дъжд. При падането си микрокапките свалят на земята всички мръсни частици, пречиствайки до съвършенство въздуха.

Мъглуващите системи овлажняват въздуха и отстраняват евентуални неприятни миризми.

Мъглуващите системи са и мощно средство за предпазване от насекоми. Летящите вредители избягват мъглуващите системи, защото микрокапките полепват по крилцата им и им пречат да летят.

Освен всички други ползи от мъглуващите системи, те създават изключително красив визуален ефект, който придава свежо тропическо очарование на зоната, в която се намират.

Мъглуващите системи са един от най-ефикасните и евтини начини за охлаждане на открити пространства, с приблизителна консумация около 2 литра вода и 50 вата електроенергия на час.

Мъглуващите системи се предлагат в три варианта:

- с водна мъгла по периферията - те могат да се монтират директно върху тента или чадър. За максимален ефект и добро покриване на територията, дюзите на мъглуващите системи трябва да са разположени на около 80-100 см една от друга;

- с вентилатори - 45 или 60 см, които осигуряват охлаждане на по-големи площи;
- комбинирани комплекти, за приложение само при непоносими жеги.

Мъглуващите системи с вентилатори са доста по-мощни и действието им се простира на 850 см, за разлика от другите, при които действието се простира само на 250 см.

Мъглуващите системи намират широко приложение при: ресторанти, заведения, барове, тераси, веранди, площадки, сенници, шатри, навеси, басейни, беседки, паркове, спортни площадки, стадиони, запрашени и високотемпературни производства, гаражи, бензиностанции, работилници, винарни, оранжерии, гъбарници, обори, пилчарници и др.

Въпреки че мъглуващите системи се използват предимно в обществени и промишлени сгради, те могат да бъдат инсталирани и в екстериорните пространства на частните домове - на терасата, до басейна или в градината. Те ще направят горещите летни дни, прекарани на открито, много по-приятни и ще повишат цената на имота ви.


« Назад към всички публикации