Как да почистите запушена система за капково напояване

Системите за капково напояване са изключително удобен начин да поливате растенията във вашата градина. Чрез насочването на водния поток съвсем близо до корените на растенията, капковото напояване може да намали развитието на плевели и риска от болести, каквито има при надземните пръскачки за поливане. Водоразтворими торове могат да бъдат пренасяни през вашата система за капково напояване и да достигат директно до корените на растенията. Чрез добавянето на електронни таймери можете да настроите вашата градинска поливна система да работи автоматично, но е възможно нейните емитери да се запушат. В тази статия ще ви разкажем как най-ефективно да почистите емитерите и тръбите на вашата система за капково напояване.

Промийте запушения емитер

  • Включете вашата поливна система.

  • Поставете пръст върху отвора на емитера и го задръжте в продължение на няколко секунди. По този начин водата, която циркулира в системата, ще промие вътрешността на емитера.


Ако това не помогне, развийте емитера и се опитайте да го почистите ръчно.
Важно е да проверите дали вашата система го позволява.


Включете и изключете своята градинска поливна система няколко пъти, за да позволите на водата да стигне до емитера и сама да изхвърли наслояванията, които са се натрупали в него.


Проверете филтрите на вашата система за запушвания.
Някои филтри улавят песъчинки и може да се нуждаят от периодично почистване. Първо опитайте да промиете филтрите в системата с нейната собствена вода. Ако това не даде резултат, свалете ги и ги почистете ръчно.


Добавете домакинска белина към водата в системата.
Хлорът, който се съдържа в белината, може да намали натрупванията от калциев карбонат в твърдата вода, която циркулира във вашата система.

  • Използвайте белината по време на последните 30 секунди от цикъла или колкото време е нужно на водата да се извърти през вашата система и да достигне до всички емитери.

  • Трябва да сипете съвсем малко белина в системата, тъй като тя може да бъде силно отровна за вашите растения и може да нанесе повече щети, отколкото ползи.

  • Използвайте дозираща помпа, за да добавите хранителна фосфорна киселина на капковите линии, за да запазите pH-то на тяхната вода на стойност 7. Пускането на малко количество киселина по тръбите на системата за кратък период от време, не би трябвало да навреди на вашата система за капково напояване.

Съвети:

  • Честотата на почистване на вашата градинска поливна система зависи изцяло то качеството на водата във вашето населено място.

  • Ако източникът на водата за напояване идва от езерце или друг изкуствен източник, в нея ще се натрупва по-голямо количество водорасли и бактерии и е вероятно да ви се налага да почиствате системата си по-често. Ако източникът на вода за вашата система е водоснабдителната мрежа на града, то със сигурност ще ви се налага значително по-рядко да се грижите за почистването и профилактиката на вашата система за капково напояване.

  • За да поддържате системата си за капково напояване в отлично състояние е необходимо да промивате всички линии поне по веднъж седмично.

  • Използването на белина отново зависи от качеството и твърдостта на водата. Ако водата във вашия край не е твърда и не съдържа много хлор, може изобщо да не ви се налага да използвате белина.

  • Следете налягането на водата във вашата система. Ако налягането често се покачва след няколко цикъла на поливане, значи вероятно някой от емитерите на системата е запушен.   


« Назад към всички публикации