Предимства на инсталирането на фонтан в градината

Добавянето на външен фонтан във вашата градина може значително да повиши цената и комфорта на вашия дом, както и да добави страхотно място за почивка и прохлада. Изключително модерна тенденция в съвременния екстериорен дизайн е поставянето на различни водни атракции в двора. Много хора инсталират различни езерца и лагуни в своите дворове, но тяхната подръжка понякога излиза твърде скъпо. Изключително добра работа може да ви свърши инсталирането на домашен фонтан. В този материал ще ви разкажем за предимствата от инсталирането на домашен фонтан и добавянето му към ландшафта на вашия дом и градина.


Застояла вода


Ако за своят двор или градина сте заложили на езерце или лагуна и не използвате правилно филтриране или не сменяте редовно водата, тя може да застои. Това може да породи редица ужасно неприятни проблеми. Застоялата вода благоприятства за развитието на огромно количество вредни микроорганизми, които да са опасни за вашите растения или дори самите вас. Също така застоялата вода ще привлече огромно количество диви животни и насекоми, които определено не бихте искали в имота си. Ако по някаква причина сте се сблъсквали с помещения със застояла вода, ще знаете и колко неприятен мирис има тя. Също така можете да забележите и пяна по повърхността на водата. Тази пяна е породена от оформяне на мухъл, плесени и бактерии. Добавянето на външен домашен фонтан ще подобри циркулацията на водата и по този начин ще предотврати нейното застояване.


Забравете за насекомите


Красотата на домашното езерце поражда няколко доста неприятни ситуации. Един от най-големите проблеми е фактът, че насекомите обожават водата. Тя привлича не само безобидните и безвредни насекоми като мухи и комари, но и други далеч по-опасни и неприятни насекоми като осите и пчелите. Тези насекоми пият от застоялата вода на езерцата и някои от тях се хранят с образувалите се в нея организми. Когато водата е течаща и постоянно циркулираща както е в случая с фонтаните определено дворът ви ще бъде населяван от значително по-малко насекоми. Течащата вода не благоприятства развитието на микроорганизми и в същото време е много по трудна за пиене от малките насекоми.


Повишава стойността на жилището


Както вече споменахме, водните атракции от всякакъв тип са изключително актуална тенденция в съвременния екстериорен дизайн, независимо дали говорим за басейни, фонтани или езерца. Водната атракция ще постави акцент и стилна фокусна точка във вашия двор. Водната атракция от всеки тип ще повиши чувствително цената на вашето жилище, ако някой ден решите да го продавате или отдавате под наем.


Място за почивка и релакс


Домашният фонтан създава великолепно място за почивка след тежък и натоварен ден. Японците от векове използват различни фонтани за своят дзен начин на живот. Доказани са отпускащите свойства от шума на течаща вода. Ако искате да придадете завършен вид на фонтана във вашия двор можете да му инсталирате различни светлинки и дори възможност за музика.  


« Назад към всички публикации