Устройство на системите за капково напояване

Градинските пръскачки разпръскват водата във въздуха и тя свободно пада върху растенията. С тази техника едно значително количество воден ресурс се губи поради водните изпарения, а още по-лошото е, че някои растения биват наранявани от патогените, които се привличат от водните капки, оставащи по листата на растенията. Системите за капково напояване доставят водни запаси директно в корените на вашите насаждния без да мокрят надземната част на растенията. Отделните части на системите за капково напояване са комбинирани с цел да ви спестят пари и време.


Водоизточникът


За разлика от обикновените начини за поливане, където е достатъчно просто да свържете маркуча с водоизточника, системите за капково напояване имат три задължителни елемента, които трябва да се свържат с източника на вода, преди капковата тръба да бъде свързана. Възвратният клапан се свързва директно към домашния водоизточник с цел да попречи на градинската вода да се смеси с водата за битови нужди. Към него е свързан регулаторът на налягане – системите за капково напояване се нуждаят от вода с ниско налягане, за да работят безопасно. Към регулаторa на налягането се прикрепва специален филтър, който да попречи на различни седименти и утайки да навлязат в капковите тръби. Запушените тръби и водни емитери могат да бъдат много вредни за вашата система и да нарушат нейното правилно действие.


Капкови тръби и емитери


Една главна тръба се закрепя след филтъра, а нейната задача е да отвежда водата от водоизточника към вашата градина. Капковите тръби се свързват с главната тръба. Те често се произвеждат от дебела гума за по-голяма гъвкавост, особено в случаите, когато вашата градината има много извивки и системата ще трябва да прави различни завои. Емитерите са разположени на равни растояния по капковите тръби и тяхната роля е да регулират количеството вода, която се процежда в почвата. Тези пластмасови части играят ролята на разпръсквачи в системите за капково напояване.


Регулиращи клапани и вериги


Различните растения имат нужда от различни количества вода. Палмовите дървета, например, се нуждаят от определен воден обем, който е много по-различен от този, от който се нуждаят зеленчуците. Системите за капково напояване разполагат със специални регулиращи клапани, които да регулират водния поток и да осигуряват повече вода там, където е нужна, или да ограничават водните запаси към растения, които не се нуждаят от значително количество вода за своя растеж. Всеки регулиращ клапан командва различна верига, която е посветена на нуждите на определения тип растения, които отглеждате. По този начин няма да се притеснявате, че можете да наводните своите насаждения или, че ще ги оставите да умрат от жажда. Това е най-голямото предимство на системите за капково напояване пред останалите градински поливни системи: с капковото напояване доставяте вода само там, където е необходима и в желаните от вас количества.


Таймери


Тези приспособления са аксесоари, но това не ги прави по-малко необходими от останалите компоненти на системите за капково напояване. Без значение дали са с циферблат или с електронно табло, таймерите се грижат вашите растения да се поливат редовно дори когато вие не сте там. Всяка верига от системата има собствен час на пускане и спиране, който вие определяте, и по този начин вашите растения ще получават необходимото количество вода без да се налага вие да се грижите за това. Единственото, което се иска от вас е да настроите час на пускане и спиране и вашата система за капково напояване ще свърши останалото. 


« Назад към всички публикации