Как да подобрите водната ефективност на вашата градина

Знаете ли, че повечето цветни и домашни градини използват приблизително между 30% и 45% от водата за битови нужди? Всяка година количеството валежи намалява и това превръща водата в изключително оскъден ресурс на нашата планета, където вече така или иначе има региони с много сериозен недостиг на водни запаси. Колкото и невероятно да звучи питейната вода и водата за битови нужди представлява едва 30% от общото водно потребление на планетата. В тази статия сме събрали няколко ценни съвета за ограничаване на водните разходи и как да съхраним колкото се може повече от този ценен ресурс.


Опитайте да добавите архитектурни елементи


Намалете площта на поляната. На нейно място създайте архитектурна добавка, която изглежда добре и не изисква вода. Правейки това, вие вече започвате да намалявате водното потребление във вашата градина. Когато добавяте архитектурни елементи, се уверете, че стилът и повърхността на материалите се съчетава с общия екстериорен план на вашия дом. Можете да създадете стилни пътеки от естествен камък, скални облицовки, бетонни каменни плочи или други допълнителни екстри, които ще добавят изключително стилен вид на вашта градина.


Опитайте да събирате натурална дъждовна вода


Това може да се постигне чрез събирането на вода от валежи в резервоар и голям метален варел. Тази изключително находчива техника ще ви позволи да не изразходвате пречистената питейна вода за поливане на градината, а спокойно можете да използвате събираната вода от дъждовете за тези цели.


Опитайте с капково напояване


Използвайте система за капково напояване, за да доставяте вода директно в корените на растенията. Когато използвате стандартни методи за поливане чрез пръскачки или обикновен градински маркуч едва 2% от доставяната вода достига до корените на растението. Останалото количество вода се губи при поливането или поради изпаренията. В резултат на това по-голямата част от водата се похабява. Използването на изкуствени торове в градината намалява изпаренията и поддържа по-ниска температура в почвата, което е изключително полезно за вашите растения. Системите за капково напояване на Аси Хидросис са най-доброто решение за вашата градина.


Следете времето за поливане за правилно развитие на растенията


Рано сутрин и късно вечер е най-доброто време от денонощието за поливането, тъй като тогава изпаренията са най-малки. Също така трябва да групирате растенията според техните водни нужди. Много добра идея е да се доверите на автоматичните електронни системи за напояване, при които благодарение на таймер можете да настройвате времето за поливане.


Заложете на органичното


Спрете да използвате химически натоварени пестициди и торове. Вместо това заложете на естествени средства да се отървете от насекоми, мравки и други градински вредители. Ментата, например, е изключително ефективно предпазно средство срещу комари и мухи.  


« Назад към всички публикации